• Olej kokosowy nierafinowany

    Jakie są zalety używania oleju kokosowego nierafinowanego?

    Olej koksowy nierafinowany stał się istotną alternatywą dla wersji rzepakowej czy słonecznikowej. Podkreśla się przede wszystkim jest właściwości zdrowotne, gdzie nie spotyka się tłuszczów trans. Wiele osób uważa też, że smażone na nim potrawy po prostu lepiej smakują. Czy faktycznie jest to dobry zamiennik tradycyjnych olejów?

    Zalety stosowania oleju kokosowego nierafinowanego

    Olej kokosowy nierafinowany (https://www.bee.pl/9116-olej-kokosowy) różni się od rafinowanego tym, że zawiera znacznie więcej witamin i minerałów. Wszystko dzięki tłoczeniu na zimno, które sprawia, że nie trzeba martwić się o utratę składników odżywczych. Olej kokosowy powstaje po wyciśnięciu miąższu, który znajduje się w kokosie. Wiele osób nazywa go też masłem kokosowym, ze względu na stałą konsystencję przy temperaturze pokojowej.

    Oleje kokosowe zawierają bardzo dużo trójglicerydów o średnie długości łańcucha węglowego. Mimo że są tłuszczami nasyconymi to mają silne właściwości prozdrowotne. Organizm wykorzystuje je w zupełnie inny sposób niż tradycyjne tłuszcze w innych olejach. Wszystko dzięki lekkostrawności, dzięki czemu mocno zyskuje wątroba, która ma przez to znacznie mniej pracy. Wpływa to na pracę całego organizmu i pozwala zachować więcej energii. Oleje kokosowe znacznie mniej obciążają również trzustkę oraz układ trawienny. Dzięki temu łatwiej też zachować dobrą sylwetkę.

    Jak stosować olej kokosowy nierafinowany?

    Podstawowym przeznaczeniem stosowania oleju kokosowego jest smażenie. Dzięki swoim właściwościom oleje nie wykształcają tłuszczów trans. Można na nim smażyć w zasadzie w dowolnej temperaturze. Trzeba zaznaczyć, że olej kokosowy w ogóle nie smakuje jak kokos, choć wielu ludzi uważa tak przed zakupem. Nie zmienia w żaden sposób smaku potrawy na bardziej słodki. Działa dokładnie w ten sposób co olej rzepakowy czy słonecznikowy. Ma jedynie tę zaletę, że znacznie lepiej przyswaja się w organizmie. Jego popularność w ostatnich latach w ogóle nie dziwi. Przy takim samym smaku wybiera się po prostu bardziej prozdrowotną odmianę oleju.

     

  • Olej kokosowy nierafinowany

    Jak działa olej kokosowy?

    Olej kokosowy nierafinowany to jeden z produktów, po które bez wątpienia warto byłoby sięgnąć. Wszystko ze względu na to, że zawiera on wiele cennych dla naszego zdrowia składników. Nadaje się on do wszechstronnego wykorzystania w kuchni, ale warto również docenić jego właściwości kosmetyczne. Warto zatem przyjrzeć się temu, jak właściwie możemy wykorzystać olej z orzecha kokosowego.

    Poznaj działanie oleju z kokosa

    Nie ulega wątpliwości, że olej kokosowy znajdziemy w coraz większej ilości sklepów. Wydaje się jednak, że najlepszym z rozwiązań będzie kupno oleju w sklepie z ekologiczną żywnością. Zwracajmy uwagę na to, aby faktycznie sięgnąć po olej nierafinowany. W przeciwnym bowiem razie, niezmiernie ciężko będzie nam czerpać z dobroczynnych właściwości oleju. Kto zaś w szczególności powinien sięgnąć po ten specyfik? Na pewno osoby, którym zależy na uregulowaniu poziomu tak zwanego złego cholesterolu. Ponadto, olej z orzecha kokosowego działa bakteriobójczo oraz przeciwzapalnie. Pozytywnie może wpłynąć na stan naszej skóry, włosów oraz oczywiście paznokci. Nie sposób zaprzeczyć temu, że olej kokosowy nierafinowany dodaje nam energii w dość krótkim czasie. Z tego też względu polecany jest przed treningiem.

    Do czego można olej z kokosa wykorzystać?


    Jak wspomniano wyżej, olej nierafinowany z kokosa nadaje się do naprawdę wszechstronnego wykorzystania. Naprawdę możemy więc korzystać z niego na wiele sposobów. Przede wszystkim jest on doskonały do smażenia. Można na nim smażyć placuszki śniadaniowe. Nie ulega również wątpliwości, że nadaje się on do kawy kuloodpornej. Wreszcie, dzięki olejowi kokosowemu możemy przygotować pyszną polewę do ciasta. Warto dodać do niego jedynie czekoladę, a następnie rozpuścić. Dobrym pomysłem może okazać się także wykorzystanie kosmetyczne oleju z kokosa. Najlepiej będzie używać go w roli balsamu do ciała. Poleca się również olejowanie włosów tym specyfikiem. Nada się również do zmywania makijażu.

     

  • Olej kokosowy nierafinowany

    Olej kokosowy nierafinowany – uzdrawia i upiększa

    Olej kokosowy nierafinowany ze sklepu bee.pl to jeden z najbardziej uniwersalnych specyfików w arsenale natury. Działa dobroczynnie na bardzo wiele schorzeń i dolegliwości. Ma także liczne zastosowania w kuchni i kosmetyczce. Jeśli chcemy skorzystać ze wszystkich jego cennych właściwości najlepiej jest wybierać formę nierafinowaną, nazywaną też extra virgin. Oczyszczony olej nie działa już tak skutecznie, chociaż docenią go osoby, które nie przepadają za zbyt intensywnym zapachem.

    Kiedy warto sięgnąć po nierafinowany olej kokosowy?

    Chociaż ten nieco egzotyczny produkt nie wydaje się na pierwszy rzut oka pasować do naszych polskich potraw, to warto włączyć go do naszej codziennej diety ze względu na niesamowite korzyści dla zdrowia. Zalicza się do nich:

    • wspieranie prawidłowej pracy mózgu – dzięki zawartości trójglicerydów o średniej długości łańcucha, nazywanych w skrócie MCT, wspiera funkcje poznawcze oraz pamięć,
    • pomoc w spalaniu tłuszczu – szczególnie tego, który odkłada się w okolicy narządów wewnętrznych,
    • znaczne działanie przeciwzapalne,
    • leczenie wrzodów żołądka i zmniejszenie dolegliwości bólowych układu pokarmowego,
    • gojenie ran, oparzeń, owrzodzeń oraz odleżyn,
    • zwiększenie ilości dobrego cholesterolu we krwi – HDL,
    • działanie przeciwgrzybiczne, zarówno zewnętrzne, jak i wewnętrzne – w przypadku takich schorzeń jak kandydoza,
    • zwiększenie absorbcji składników odżywczych takich jak rozpuszczalne w tłuszczach karotenoidy występujące na przykład w pomidorach.

    Jak olej kokosowy nierafinowany może poprawić nasz wygląd?

    To doskonałe remedium także na problemy z cerą i włosami. Olej ten doskonale sprawdza się w walce ze zmarszczkami, zwiększa gęstość skóry i poprawia jej napięcie. Będzie świetnym uzupełnieniem pielęgnacji, zwłaszcza delikatnej skóry pod oczami. Należy go jednak stosować ostrożnie w przypadku cery skłonnej do zapychania i powstawania niedoskonałości, ponieważ jest komedogenny.

    Hinduski od wieków stosują go do pielęgnacji włosów. Doskonale je odżywia i dodaje blasku, pomaga także na nadmierne wypadanie. Niestety, nie sprawdzi się w przypadku włosów o wyższej porowatości, ponieważ olej ten zwiększa ich skłonność do puszenia się.